STAP 2 - Waardoor laat jij je leiden?

Je bent zeker niet de enige als je je laat leiden door de behoefte aan bevestiging. Wat een ander van jou vindt is een vraag die je leven onbewust kan beheersen. Maar het is wel een vermoeiende route als je jezelf voortdurend zorgen maakt over hoe anderen misschien over je denken.

Een ander laat zich leiden door materialisme. Geld of bezit lijkt ons geluk en veiligheid te bieden. Maar vaak blijkt dat het spreekwoord “Bezit is het einde van het vermaak” nogsteeds geldt, dus het verlangen naar meer blijft. En uiteindelijk blijken toch de meest waardevolle dingen in het leven geen dingen te zijn!

Misschien word je gedreven door schuldgevoelens. Wie heeft ze niet? De één wuift ze makkelijk weg en een ander zit er echt mee. Maar onbewust kunnen ze het leven van iedereen beheersen.
Veel mensen koesteren wrok tegenover anderen om wat er in het verleden gebeurd is. Het is altijd makkelijker om een ander de schuld te geven dan zelf verantwoordelijkheid te nemen. Zelfs als je echt iets ergs is aangedaan los je dat niet op door je boosheid vast te blijven houden. Je doet jezelf ermee te kort.

Angst is een slechte raadgever. Hoeveel laten zich daardoor leiden? Angst als gevolg van een nare ervaring in het verleden. Dan bepaalt het verleden onze toekomst. Of angst voor de toekomst omdat het vol onzekerheid is en we het liefst alles onder controle hebben. Angst belemmert ons in onze ontplooiing als mens. Eigenlijk is het een gevangenis waarin we onszelf gevangen houden.

stap 1
stap 1